Javaslat a nándorfehérvári hősök,
Hunyadi János, Kapisztrán János, Szilágyi Mihály, a magyar és szerb vitézek
emlékművének elkészítésére és a belgrádi vár területén való felállítására1456. július 22-én a Hunyadi János és Kapisztrán János vezette magyar, keresztes és szerb csapatok visszaverték és megfutamították a nándorfehérvári/belgrádi várat ostromló, túlerőben lévő török sereget. A győzelem hetvenéves viszonylagos nyugalmat teremtett a Magyar Királyság déli határainál. A győzelmet a keresztény világ, egész Európa ünnepelte. A török elleni összefogásra felhívó harangozás fennmaradt, 1600 óta pedig délben szólal meg. A hősök tisztelete és a győzelem megünneplése napjainkban új erőre kapott, ugyanakkor világszerte – noha a déli harangszó szinte mindenütt felcsendül – egyre kevesebben tudják, hogy mire emlékeztet. Számos emlékmű született már Magyarországon, de a belgrádi várban csupán egy szerény emlékkő utal a dicső tettre, noha a győzelem nemzetközi, máig kiható jelentősége megkövetelné egy olyan emlékmű itteni felállítását, ami méltóképpen idézi föl a várvédő hősök alakját, áldozatvállalását, és emlékeztet a dicső győzelemre.
Éppen ezért az országhoz és a nagyvilághoz fordulunk erkölcsi és anyagi támogatást, felajánlást kérve a nemes cél megvalósítására. A támogatás összegét a Professzorok Batthyány Köre erre a célra nyitott, az OTP-nél vezetett számlájára lehet átutalni:

11711041 20962537


A Professzorok Batthyány Köre a magyar és szerb állam képviselőinek részvételével az állami és magántámogatások teljes összegét a Balassi Intézet bevonásával a belgrádi emlékmű pályáztatására, tervezésére és kivitelezésére fordítja.

A felhívás szövege letölthető formátumban itt található.